Wat is uw beleggersprofiel?

Geplaatst door Geert Schaaij op 12 augustus 2016 16:01:08 CEST

Onderwerpen:
Beleggingsprofiel

Geert Schaaij

header_jenga_beleggen.jpg

Waarom belegt u? Wilt u inkomen genereren? Wilt u later extra pensioen? Of hebt u overtollig geld? Belegt u omdat u het nu eenmaal leuk vindt uw mening om te zetten in daadkracht op de beurs? Of wilt u met de opbrengsten uw hypotheek aflossen? Is het bedoeld voor uw kinderen? Is beleggen uw hobby? Wat de reden ook is, ken u zelf. Weet waar u aan begint en ken de risico’s! 

Het is mijn stellige overtuiging dat beleggen niet moeilijk is. Wat wel moeilijk is, is het consequent omgaan met een gekozen profiel. Als een belegger eenmaal zijn profiel loslaat om een klapper te maken, drinkt hij uit de gifbeker: als het hem immers één keer lukt, dan zal het ook wel een tweede keer lukken. Zo ontwikkelt zich het gedrag van de overmoedige gokker, die diep in de problemen kan komen. Volksstammen beleggers raakten aan de bedelstaf door zulk gedrag. Bij de krach in 1929 sprongen de beleggers volledig geruïneerd zelfs uit de ramen. En in 2009 pleegde Adolf Merkle zelfmoord omdat hij te groot en te eenzijdig op een daling van het aandeel Volkswagen had gespeculeerd. Op deze positie verloor hij 400 miljoen euro en werden zijn schulden ineens groter dan zijn bezit. Moraal van dit verhaal: blijf bij het gekozen profiel en drink niet uit de gifbeker.

Beleggers die standvastig vasthouden aan een gekozen profiel, werden en worden rijk, zo leert ons de geschiedenis. Warren Buffet is zo’n standvastige belegger. Warren zocht goede aandelen uit, op basis van de werkelijke activiteiten van het bedrijf. Nadat hij zijn keuze had gemaakt, keek hij pas naar de koers die het aandeel noteerde, en wachtte zijn kans af om in te stappen. En hij was daarna dan vaak jaren- en jarenlang aandeelhouder.

Uw beleggersprofiel bepalen

header_money_tree.jpg


Voordat u uw eerste transactie afsluit, is het goed te bedenken wat uw profiel zal zijn. Want als u niet weet wie of wat u bent of waar u voor staat, dan is de effectenbeurs een dure plaats om daarachter te komen. In beginsel zijn er drie beleggersprofielen: defensief, neutraal en offensief. Realiseert u zich dat banken die uw orders aannemen – maar nog meer de vermogensbeheerders – aansprakelijk zijn binnen het profiel dat u afspreekt en waarvoor u tekent. Let daarop en wees u bewust van uw keuze.

Defensief

Defensief houdt in dat u liever geen of heel weinig risico wilt lopen met uw geld. U wilt lekker slapen, zonder beleggingszorgen. Het geld mag u niet tot last zijn. Met dit profiel is niet te verwachten dat u enorme winsten zult generen. Tegelijkertijd betekent dit profiel ook dat van verliezen nauwelijks of geen sprake is. Wanneer u defensief belegt, zult u kiezen voor obligaties. Naar mijn mening zijn er binnen dit profiel echt leuke beleggingen te doen. Men beschouwt dit profiel nogal eens als ‘het ondergeschoven kindje’, dat is niet terecht. Kijk eens naar een converteerbare obligatie. Beheerders en adviseurs zijn bang om dit profiel met u aan te gaan omdat ze extra aansprakelijk zijn en er voor hen ook minder aan te verdienen is. Hoe meer handel er met uw geld wordt gedaan, hoe meer provisie u betaalt. Wie kiest voor een defensief profiel, wil gewoon een stabiel rustig rendement. De belegger wil de inflatie bijbenen en eventueel elke maand van de revenuen van zijn vermogen genieten.


Neutraal

Neutraal houdt in dat u niet in zeven sloten tegelijk wilt lopen. U belegt een gedeelte van uw vermogen actief, maar ook een gedeelte defensief. Op deze wijze verwacht u een hoger rendement te generen dan uitsluitend met obligaties. Het is verstandig om toch te bedenken hoe groot dat percentage in aandelen of opties dan zou mogen zijn. Een leuke ‘truc’ is om twee portefeuilles aan te houden: één superdefensief en één offensief. Dan hebt u later nooit een discussie met uw adviseur en mag u boos worden op uzelf. Lekker zwart-wit.

Offensief

Offensief wil zeggen dat u lekker gaat ‘raggen’. U durft wel wat aan. U bent niet bang voor verlies en verwacht ‘klappers’. Alles kan en alles mag. Aandelen, opties of zelfs alleen opties, ‘future’s’, ‘turbo’s’. Wie bang leeft, die bang sterft. U bent een winnaar en op de beursvloer zullen ze dat weten ook! Ook hier zijn meerdere maatstaven voor te bedenken, maar in principe is het: God zegene de greep.

header_money_trap.jpg


Praktijkvoorbeeld van de risico’s van neutrale beleggingen

45 procent van het vermogen in aandelen is verdeeld over de verschillende sectoren voeding, chemie, olie, financiële waarden, retail, IT, enzovoort, met een gemiddeld dividendrendement van 4 procent. Ook wordt 45 procent van het vermogen verdeeld over obligaties, verspreid over bedrijfsobligaties en staatsleningen, met een gemiddeld rendement van 5 procent. Over 90 procent van uw vermogen genereert u dan een rendement van ongeveer 4,5 procent. Met de 10 procent liquiditeiten kan de belegger wat risico nemen. Verliest de belegger de helft van dat stukje, dan blijft door de cashflow het vermogen op peil. Het vermogen verdeeld over aandelen en obligaties fluctueert ook, maar door de evenwichtige verdeling zal dit op lange termijn meevallen.


Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur vindt u onder Mededelingen op onze website.Geert Schaaij

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste beursparels?

Meld u dan kostenloos aan voor de Beursgenoten nieuwsbrief en wordt samen met duizenden medebeleggers op de hoogte gehouden van het laatste Beursnieuws.