Wel of niet inschrijven op de ABN Amro bank?

Geplaatst door Beursgenoten op 12 november 2015 12:19:11 CET

Onderwerpen:
GrandVision, ABN AMRO, Delta Lloyd, Philips

Beursgenoten

ABN Amro brengt 188 miljoen aandelen naar de beurs tegen een koers van €16-€20 (marktwaarde €15 – 18,8 miljard). Particuliere beleggers kunnen vanaf vandaag tot en met woensdag 18 november inschrijven, waarna de handel op 20 november aanvangt. Wie wil inschrijven dient dit tijdig te doen, want het loket mag eerder dicht bij veel belangstelling. De kans hierop wordt met de minuut groter, want de belangstelling lijkt groot. Wie gaat inschrijven, doet dit bij zijn eigen bank of broker. Inschrijven kan niet via Beursgenoten.  

ABN Amro wordt een mooi dividendaandeel. De dividenduitbetaling begint op 40% van het nettoresultaat en stijgt dan door naar 50% waardoor het dividendrendement uitkomt op ruim 4,6%, gerekend bij een koers van €18, terwijl er sprake is van een prijs/boekwaarde van 1,05x (koers €18) waar ING op 1,15x noteert. Beursgenoten kan met een dergelijke waardering leven en adviseert leden om in te schrijven: Kopen. 

Het aandeel ABN wordt nu al gezien als een volksaandeel, maar vooral ook als een weduwen- en wezenaandeel. Een solide dividend, betrouwbare inkomstenstroom en weinig risico. Beursgenoten ziet dit als een compliment voor ABN Amro. 

De reden van een beursgang lijkt dat de Nederlandse Staat geen rol voor zichzelf ziet als eigenaar van een commerciële bank.  

Wordt de beursgang een succes? Lastig te zeggen, maar het heeft er wel alle schijn van. Geruchten op de beursvloer zeggen dat het nu al overtekend is. Vergeleken met de andere IPO’s van dit jaar, waar de verkopende partijen het liefst het onderste uit de kan wilden, komt ABN voor een relatief zacht prijsje naar de beurs, meldt de Telegraaf ons. 

De prijs wordt aantrekkelijk gemaakt opdat beleggers, instituten en pensioenfondsen zich vol op het aandeel zullen storten. Dan mogen de  beleggers de echte waarde bepalen. De Nederlandse Staat kan dan nog genoeg profiteren met de volgende trance. Immers ze plaatst nu slechts een klein deel van haar belang. Met andere woorden wie een belegging in ABN Amro overweegt stapt in de eerste trein, en die vertrekt nu. 

Moeten we de aandelen zien als een longterm belegging of lekker profiteren in de hoop dat het aandeel stijgt omdat de vraag groter is dan het aanbod? Ach, dat bepaalt iedere belegger zelf maar, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten.

Is er nog meer beursnieuws geweest?  

Delta Lloyd - Houden
Geplaatst op dinsdag 10 november 2015 om 11:15

Delta Lloyd: zag haar IGD ratio met 200 basispunten verbeteren tot 181% (verwacht 178%) waarbij de verkoop van de Duitse levensverzekeringsactiviteiten 100 basispunten veroorzaakten. De (IFRS) boekwaarde verbeterde tot €2,4 miljard (+11% op kwartaalbasis), wat beter was dan verwacht. De stijging heeft echter geen enkele invloed op de solvabiliteitspositie van de groep. Beleggers wachten op een update over de kapitaalpositie van de groep welke op 2 december volgt. Er zal fors kapitaal van beleggers moeten worden opgehaald: Houden.  

GrandVision - Kopen
Geplaatst op dinsdag 10 november 2015 om 11:14

GrandVision: realiseerde over het afgelopen kwartaal een omzet van €808 miljoen (1% beneden verwachting) waarbij de vergelijkbare omzetgroei 3,7% bedroeg (verwacht 4%). Het EBITDA resultaat kwam binnen op €142 miljoen (verwacht €141 miljoen). Met name ‘overig Europa’ presteerde beter dan verwacht. Management geeft geen voorspelling voor geheel 2015 maar Beursgenoten blijft gecharmeerd van de groep, zeker gezien de discount van 10-15% versus directe concurrenten en de goede groeivooruitzichten: Kopen. 

Philips - Kopen
Geplaatst op woensdag 11 november 2015 om 11:36

Philips:  concurrent Osram (voor de lichtdivisie) heeft een nieuw strategisch plan voor 2020 aangekondigd waarbij voor €3 miljard geïnvesteerd gaat worden. Zoals eerder aangekondigd gaat de groep de lampendivisie afstoten. Management verwacht dat de overgebleven activiteiten een gemiddelde omzetgroei van 8% moeten kunnen realiseren. Als gevolg van reeds geplande investeringen zullen de resultaten in 2016 tegenvallen. Beursgenoten blijft van mening dat de som der delen meer waard is dan de huidige koers: Kopen. 

Ahold - Houden
Geplaatst op woensdag 11 november 2015 om 11:36

Ahold: realiseerde in Amerika een vergelijkbare omzetgroei van 0,4% (verwacht 0%). Gecorrigeerd voor een positief effect van het sluiten van winkels door concurrenten (in 2014) was de groei 1,8%. De marge van 4% was beter dan verwacht (3,8%). In Nederland groeide de vergelijkbare omzet met 4% (verwacht 2,3%) wat zelfs beter was dan een zeer goed tweede kwartaal (+3,4%). De marge was fractioneel hoger dan verwacht (4,6% versus 4,5% verwacht). Alleen in Tsjechië wist de groep niet te voldoen aan de verwachtingen van analisten. Management herhaalt de voorspelling voor geheel 2015. Goede cijfers maar stevige waardering: Houden.


Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur vindt u onder Mededelingen op onze website.Geert Schaaij

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste beursparels?

Meld u dan kostenloos aan voor de Beursgenoten nieuwsbrief en wordt samen met duizenden medebeleggers op de hoogte gehouden van het laatste Beursnieuws.