Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Geplaatst door Beursgenoten op 10 oktober 2017 15:08:39 CEST

Onderwerpen:
Air France-KLM, BAM

Beursgenoten

Danger-bord.jpg

Beursgenoten drukt haar beleggers op het hart de posities niet te groot te hebben en vooral oog te hebben voor het dividend en de waarderingen. Sommige aandelen die mogelijk ook in uw portefeuille zitten kunnen overprijsd zijn.

De Nederlandsche Bank waarschuwt nu ook voor het risico van scherpe marktcorrecties bij een omslag van het huidige positieve sentiment op de financiële markten, nu de waarderingen van bijvoorbeeld obligaties en Amerikaanse aandelen tot ver boven hun fundamentele waarde lijken te zijn gestegen. Dit kunnen we lezen in de in het halfjaarlijkse rapport van de toeschouwer over de financiële stabiliteit. Beursgenoten vindt dat u dit niet moet negeren, maar met de stofkam door uw portefeuille moet gaan. Wij willen daarbij helpen.

Zo zou een sneller dan verwachte normalisatie van de beleidsrente in de Verenigde Staten de financiële markten kunnen verrassen. Dit kan het marktsentiment doen omslaan. Andere mogelijke oorzaken die DNB noemt zijn tegenvallend economisch nieuws of een gewapend conflict rond Noord-Korea. Om deze reden heeft Geert Schaaij een aantal FTI short posities. Verzekeren lijkt nu een goede zaak.

Rente is laag en dat geeft een vertekend beeld

Volgens DNB kan het risicokompas van de markten vertroebeld zijn geraakt bij langdurig ruim (rente en geld hoeveelheid) monetair beleid, dat door centrale banken bewust is ingezet om spaarders te stimuleren om risico's te nemen. Het risico bestaat dat marktpartijen erop gaan rekenen dat centrale banken toch wel ingrijpen, als er een negatieve schok op de markt is. Dit legt een soort geruststellende deken over de markten, die hierdoor in slaap gesust worden. Maar wanneer beleggers wakker worden geschud is het te laat.

Hoewel de lage marktvolatiliteit inmiddels al enkele jaren aanhoudt, houden financiële marktpartijen geleidelijk steeds meer rekening met de mogelijkheid van een grote correctie, stelde DNB.

Zo'n scherpe marktcorrectie zou financiële instellingen zoals pensioenfondsen en verzekeraars hard raken, terwijl ook banken fors meer zouden gaan betalen voor financiering op de kapitaalmarkten.

Wie zijn billen straks brandt moet op de blaren zitten

De Europese schuldencrisis van enkele jaren geleden, die beleggers lijken te zijn vergeten, kan dan weer oplaaien. De kwetsbaarheden zijn niet wezenlijk veranderd", volgens DNB, sinds de jarenlange crisis rond een dreigend faillissement van Griekenland en mogelijke besmetting naar andere eurozone landen. De staatsschuld van met name Italië en Portugal blijft hoog en deze landen zien hun financieringskosten dus snel oplopen als de rente stijgt. Ook België, Spanje en Frankrijk zitten niet ver van de gevarenzone, blijkt wanneer u de grafieken in het DNB-rapport gaat bekijken. Beleggers moet dus selectiever zijn dan ooit!

Wat wel had gemoeten, maar niet is gebeurd is dat de verstrengeling tussen banken en overheden daarbij nog altijd niet is weggenomen, stelde DNB, zodat een Europese bankencrisis opnieuw op de loer ligt, als eurozone landen in financiële problemen komen.

Op de Beursgenotensite kunt u in een oogopslag zien welke aandelen u wel of niet moet hebben. En uiteraard met een goed onderbouwde visie! Een abonnement is nu belangrijker dan ooit.

KLM-1.png

Bam-1.png


Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur vindt u onder Mededelingen op onze website.Geert Schaaij

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste beursparels?

Meld u dan kostenloos aan voor de Beursgenoten nieuwsbrief en wordt samen met duizenden medebeleggers op de hoogte gehouden van het laatste Beursnieuws.