Beleggingsadvies van de minister van Financiën

Geplaatst door Beursgenoten op 9 september 2016 9:46:50 CEST

Onderwerpen:
AEX

Beursgenoten

26586669394_5377921dac_bsmal.jpgVolgens de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zijn wij ziek. U en ik lijden aan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). "Zelfs het kleinste zuchtje tegenwind wordt meteen neergezet als het begin van de volgende crisis", zei de PvdA-minister dinsdagavond tijdens een toespraak bij de Europese denktank Bruegel in Brussel.

Het syndroom is volgens Dijsselbloem merkbaar in de actie en reactie van de Europese economie. "Neem de grote koersschommelingen op de aandelenmarkten begin dit jaar", zei Dijsselbloem. "Of hoe de markten zich gedroegen in de aanloop naar het Brexit-referendum." De minister weet ook hoe u en ik zo ziek geworden zijn: dat is gekomen door "het trauma van 2008-2010", refererend naar de economische crisis. Inmiddels gaat het iets beter met de economie, maar Dijsselbloem betreurt dat dit nog niet terug te zien is in de media.

Beursgenoten mogen zich volgens ons vrijwaren van deze ziekte. Was Beursgenoten niet diegene die op 17 januari zei dat de AEX van toen 385 punten nog deze zomer op 450 punten zou kunnen komen te staan?

 

bc_27_dec_15.jpg

Waakzaam

Beleggen laat zich niet vangen in economische modellen. Dat willen wij de minister vertellen. De minister heeft makkelijk praten: zo gaat de minister ervan uit dat u 1,63% spaarrente krijgt. De werkelijkheid is dat we nog geen 0,3% kunnen vangen. Daarnaast gaat hij er ook vanuit dat u (over grotere bedragen) uw vermogen belegt en een nettorendement genereert van 5,5%. Tja en u dat niet, dan hebt u pech. De minister van Financiën heeft last van een andere ziekte, dat zal ik u op ons symposium vertellen. Wij willen niemand schofferen, maar dat ze in Brussel en Den Haag bezig zijn om uw geld in hun zakken te krijgen dat moge inmiddels duidelijk zijn. Het medicijn is beleggen.

Beursgenoten is altijd weer op zoek naar parels. Neem nu de parels uit ons magazine dat volgende week verschijnt:

Eerste aandeel: beleggen is vooruitzien.

De prestaties zijn de laatste jaren middelmatig, maar op financieel gebied zit er flink schot in de zaak. Het gebroken boekjaar 2015/2016 zal met een beperkt verlies worden afgesloten, maar 2016/2017 ziet er meer dan goed uit. Recent zijn er weer twee activa verkocht, wat een boekwinst oplevert van €32 mln. Dat zal meetellen voor het boekjaar 2016/2017. De balans is ook in orde: het eigen vermogen bedraagt €100 mln waarvan €80 mln aan liquide middelen. Op de balans staat een positie van €5 mln vastgoed, wat €1,3 mln huur oplevert op het percentage dat ze bezit. Nu: u mag zelf na het lezen van deze analyse daar een waarde aan hangen. Als u deze parel leest dan zult u zeggen: ik stond erbij en keek ernaar, maar zag het niet. Dat is waarom Beursgenoten voor u op jacht is naar kansen.

Tweede aandeel: kijk in de VS

Dit is een kleiner bedrijf in Amerika (mkt cap.: $180) dat wagons ontwerpt en produceert. Het bedrijf heeft een slecht kwartaal achter de rug met een klein verlies, dat veroorzaakt werd door productieproblemen met een nieuw type wagon. Het orderzoek ontwikkelt zich echter wel goed en kostenbesparingen zullen de winstgevendheid verbeteren. De balans is gezond en het aandeel is nu goedkoop: het noteert op 70% van de tastbare boekwaarde en op 25% van de omzet. EV/Ebitda is nu nog maar 2x, al zal die dit jaar iets omhooggaan doordat de ebitda wat lager is. Een redelijk veilige belegging met een redelijk dividend en een ijzersterke balans. Beperkte insider buying bevestigt dit en daardoor lijkt het ook een overnamekandidaat.

Bent u benieuwd naar deze aandelen? Word vandaag nog lid! De prijs van het lidmaatschap van Beursgenoten is een fractie van de waarde van één juiste tip of één waarschuwing die u kan behoeden voor het nemen van een verkeerde beleggingsbeslissing..


Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur vindt u onder Mededelingen op onze website.