37 redenen om niet te beleggen?

Disclaimer: onderstaand artikel bevat mogelijk verouderde informatie. 

Dit weekend kwam RTL Z met een wel heel opvallend artikel: "Verlies van meer dan 10 procent: 37 redenen om niet te beleggen". Natuurlijk zijn het bij RTL Z veelal droogzwemmers en het grootste vermaak is leedvermaak. Daalt de beurs, dan zie je ze gewoon blij worden en als het stijgt dan vragen ze zich hard op af wanneer de bom zal barsten. Angst zaaien is een beproefde manier om beleggers te binden. Niet dat het allemaal zo slecht is op RTL Z - ook ik kijk er naar - maar wat zou ik graag eens willen roepen: "Mannen wees blij, we staan weer 450 punten in de AEX!".

Wie had dat gedacht een half jaar geleden toen we een AEX hadden van 385 punten. Iedereen riep rampspoed, rampspoed en we gaan verder naar beneden. Wat hadden wij gelijk toen we op televisie onze mening vertelden eind januari 2016: "We staan mogelijk deze zomer al op 450 punten in de AEX.".

Nu presenteren ze bij RTL Z een lange lijst verliezers. Een lijst van 37 bedrijven die sinds dit jaar al meer dan 10% verlies hebben gemaakt op de beurs. Volgens de kop van het artikel dus 37 redenen om niet te beleggen, want: "als je toevallig de verkeerde keuzes hebt gemaakt en in verkeerde aandelen bent gestapt, dan word je flink afgestraft".

Wij denken dat beleggen kansrijker is dan ooit. De geschiedenis bewijst dat. In elke markt liggen kansen. Reden dat Beursgenoten zoekt naar de parels in de markt. Mij is geleerd beleggingen te spreiden en het vermogen te verdelen; een deel defensief, een deel neutraal en een klein deeltje offensief. Vervolgens dient het vermogen weer over de verschillende sectoren van de economie te worden gespreid, zoals voeding, chemie, financials, olie-industrie, noem maar op. Deze les wil ik u leren en dat zouden toch ook de uitgangspunten moeten zijn wanneer er een lange lijst met verliezers wordt gemaakt. Het is een reden om goed te beleggen en daar willen wij u in bijstaan.

Was het niet Beursgenoten die Ordina tegen de draad in op kopen zette? Ordina is 50% gestegen. Nog een paar namen: AMG 88%, Ctac 34%, DSM 36%, ArcelorMittal 54%, en zo meer. Naast dat Beursgenoten u wil helpen bij het selecteren van goede aandelen, willen we het daar niet mee af doen. Ook wij hebben geen kristallen bol waarin we de toekomst zien. Als de beurs daalt, dalen de goede en de slechte aandelen. Het is niet zo dat wanneer een aandeel slecht presteert, het dan maar een slecht aandeel is en u er niet in had moeten beleggen. Zoals we in onze vorige mailing ook al zeiden: wij laten ons niet leiden door het beurssentiment, maar kijken naar de fundamentale waarden van een aandeel naar de toekomst toe.

Natuurlijk is het niet fijn als u begin dit jaar in een dergelijk aandeel bent gestapt. Maar dit is het mooie van beleggen: u hoeft niet te verkopen. Een goed aandeel kunt u rustig op de plank laten liggen en u kunt de eventuele dividenden in uw zak steken. Niemand die u nu verplicht uw verlies te nemen. Een slecht aandeel kunt u nu voordelig inruilen voor een goede. Of wanneer u op halve kracht heeft gekocht, kunt u nu voordelig de andere helft kopen.

Wij geloven dat geld waardeloos wordt. De rente is niet genoeg om uw vermogen in stand te houden en zijn bang dat de inflatie uw geld op gaat eten gelijk een mot uw jas. Inflatie is een sluipmoordenaar die ieder jaar een beetje van uw vermogen afknabbelt. De Europese Centrale Bank (ECB) doet haar best de inflatie te verhogen, door de rente steeds meer te verlagen. Dit tot zorg van De Nederlandse Bank en het Belgisch kabinet. Beleggen is volgens ons de oplossing - de mottenballen - voor uw geld. Of dit nu in aandelen, vastgoed, grondstoffen, et cetera is.

Wat onze analisten van de lijst van 37 verliezers vinden kunt u hieronder zien, met een concreet advies. Daar hebt u wat aan. Wilt u de achtergronden weten, hoe wij tot dit advies zijn gekomen, kijk dan op onze abonneesite. Maar let op: wat vandaag goed is, kan morgen slecht zijn. Onze adviezen worden op onze abonneesite dagelijks bijgewerkt zodra er nieuws is dat van invloed kan zijn op het aandeel of wanneer een bedrijf zelf met berichten of cijfers komt. Nog geen Beursgenoten abonnee? Klik hier om te kijken wat een abonnement op Beursgenoten u te bieden heeft.

37 verliezers: wat te doen?

37 verliezers: wat te doen? 
Aandeel
Advies
Adviesdatum
Verkopen
15 april 2016
Verkopen
2 februari 2016
Geen advies
n.v.t.
Houden
23 augustus 2016
Speculatief
28 december 2015
Speculatief
16 juli 2016
Houden
17 augustus 2016
Houden
25 juli 2016
Houden
27 juli 2016
Houden
11 augustus 2016
Houden
8 augustus 2016
Houden
23 mei 2016
Geen advies
n.v.t
Speculatief
13 augustus 2016
Geen advies
n.v.t.
Houden
22 augustus 2016
Geen advies
n.v.t.
Houden
9 juni 2016
Geen advies
n.v.t.
Geen advies
n.v.t.
Houden
24 augustus 2016
Houden
18 augustus 2016
Kopen
3 augustus 2016
Speculatief
10 maart 2016
Houden
13 augustus 2016
Kopen
18 augustus 2016
Verkopen
3 mei 2016
Geen advies
n.v.t.
Houden
19 augustus 2016
Kopen
17 augustus 2016
Houden
16 juli 2016
Geen advies
n.v.t.
Houden
5 augustus 2016
Geen advies
n.v.t.
Geen advies
n.v.t.
Houden
2 augustus 2016
Speculatief
25 augustus 2016